Vurdering af guldsmykker – hvad skal man være opmærksom på?
Når man gerne vil sælge sine guldsmykker, er der helt naturligt et spørgsmål der dukker op;
“hvordan kan jeg være sikker på, at jeg får den rigtige vurdering? Og ikke bliver snydt?”
For man har jo kun nogle andres ord på hvad det er man har. Guldsmeden har fortalt hvad karat ringen er, mormor har overleveret historier om brochen osv.
Man kan måske skimte nogle bittesmå stempler i smykket, men hvad betyder de? Læs vores guide til stempler i smykker her
Guldsmykker er, i sig selv, ikke ret kompliceret, da der er utroligt strikse regler på markedet. Et stempel der viser 585 er 14 karat eller 58,5% rent guldindhold.
Men nogle gange er stemplerne slidt væk, smykkerne så gamle at de ingen stempler har, udenlandske smykker med fremmede stempler, forkert stemplede smykker osv. og hvad gør guldhandlere så?
Her er nogle tips, så du kan føle dig tryg når du sælger dine gamle smykker:
-
Husk at du altid kan gå, hvis du ikke føler dig tryg ved køber
-
Kig på deres hjemmeside.
Ser den reel nok ud? Kig især om de oplyser dagspriser på guld og om deres CVR nummer oplyses. Du kan også slå CVR numre på f.eks. virk.dk og se om virksomheden du handler med reelt er dansk. Kig eventuelt også på Trustpilot, hvad andre siger.
-
Bevilling fra politiet
Det er et lovkrav at have en bevilling fra politiet for at handle med ædelmetaller – og den skal hænge synligt. Spørg efter den, hvis du ikke kan se den.
-
Må du være med til vurderingen?
Følg din mavefornemmelse. Hvis køber går ud i et baglokale for at teste guldet, eller vil beholde smykket natten over. En vurderingsekspert med den rigtige uddannelse og erfaring, kan vurdere guldindholdet meget hurtigt, mens du er tilstede.
En undtagelse er selvfølgelig sager der tager lang tid eller er komplicerede, som store arvesagsvurderinger eller diamantcertifikater. Hos Nyfortuna kan vi f.eks. sagtens foretage en almindelig diamantvurdering sammen med kunden, men en diamant til certificering vil vi ofte beholde nogle dage. -
Bruger (kun) XRF-maskine til vurderingen.
En xrf-maskine er en slags røntgenmaskine der analyserer metalprøver på atomniveau. Utrolig smart i guldhandler verdenen. Og et rigtigt godt tegn, hvis din guldhandler har en. Men den må aldrig stå alene;
En XRF måler fluorensspektret af et specifikt grundstof. Når den måler på rene prøver (f.eks. guldbarre eller mønter) eller på smykker i høj karat f.eks. 22 karat er den meget præcis.
Smykker i Danmark er som oftest 8, 14 og 18 karat. Altså 33,3%, 58,5% og 75% rent guld.
Det betyder at det er hhv. 67,7%, 41,5% og 25% ”noget andet”. Det er i smykker oftest sølv, kobber, palladium, rhodium, zink, m.fl.
Alle disse grundstoffer udsender også en flourens i maskinen og de interfererer med hinanden. Det er så XRF maskinens softwares opgave, at ”gætte” hvad der er interferens og hvad der er flourens.
En guldhandler bør benytte sig af, i rækkefølge: stempler, syretest, erfaring (farve/vægt/lyd). Ingen af delene bør stå alene. Xrf bør kun benyttes hvis vurderingseksperten efter de undersøgelser, stadig er i tvivl og ønsker verificering af det guldindhold de er kommet frem til.
Som tommelfingerregel er XRF ikke nødvendigt på smykker, men uundværligt på guldbarre/mønter.
Den er også god som ikke-ødelæggende test af metalsammensætningen af smykker ved f.eks. nikkel-allergi eller som verificering af stemplet guldindhold til smykkecertifikater.En dygtig vurderingsekspert bruger alle områder af sin erfaring og vil altid gerne fortælle og forklare.
Stil spørgsmål – det har du ret til.
Bestil møde
Bestil et personligt møde i København eller Aarhus. Vi giver dig rådgivning og hjælp under hele forløbet.