hvad er guld?

Guld er i sin rene form det mest formbare materiale der kendes.

Et enkelt gram af metallet kan hamres ud til en kvadratmeter bladguld. 100% rent guld er således for blødt til de fleste praktiske formål, og det bruges derfor i legeringer med andre metaller, som sølv, palladium, kobber og zink m.fl.

GULD

Sælg, køb, vurdering – vi hjælper dig videre

guldguiden

Uden for Danmark, er der rig tradition for at fremstille smykker i 9-, 10-, 21-, 22- samt 23 karat, så det afhænger altså af hvor i verden man befinder sig, hvilken karat der er den mest brugte til at fremstille smykker i.

Karat

Karat er betegnelsen for guldindholdet i en legering.

24 karat finguld stemples 24K eller 999, fordi det aldrig kan garanteres at være 100 % kemisk rent.

18 karat stemples 18K eller 750 og er normalt den fineste guldlegering, der anvendes til smykkefremstilling i Danmark. 18 karat indeholder 750 promille (75%) finguld og 250 promille (25%) legeringsmateriale.

14 karat stemples 14K eller 585 og er den mest anvendte guldlegering til smykkefremstilling i Danmark. 14 karat indeholder 585 promille (58,5%) finguld og 415 promille (41,5%) legeringsmateriale.

8 karat stemples 8K eller 333 og er i Danmark den lavreste guldlegering, der anvendes til smykkefremstilling, fordi det faktisk indeholder mere legeringsmateriale end finguld. 8 karat indeholder 333 promille (33,3%) finguld og 667 promille (66,7%) legeringsmateriale.

For guldmønter er den mest hyppigt forekommende karat 21,6, promille 900, men også her varierer finguldsindholdet.

Guld er penge

I den vestlige verden er guld forbundet med stor følelsesmæssig værdi

I Danmark, det øvrige Scandinavien og den vestlige verden har vi en stor tradition for “kærligheds smykker”, forstået på den måde, at vi ofte giver smykker med stor symbolsk og følelsesmæssig værdi –  f. eks. forlovelses- og vielsesringe, det er almindeligt at smykker gives til den vi elsker. Derfor tillægger vi ofte smykker, selv arvestykker, der ikke er givet til os selv, men mellem mennesker vi holder af – en stor følelsesmæssig værdi. Det betyder også at der er en tendens til at gemme guld i skufferne, fremfor at omsætte dem til rede penge.

Ser man mere østpå, har man altid haft den opfattelse at guld er penge. Man har ikke samme tradition for guldsmede håndværk som i Danmark, men fremstiller ofte udelukkende smykkerne maskinelt. Smykker, mønter og andre genstande af guld gives oftest, i form gaver af økonomisk karakter, til bryllup, barnedåb osv. Med henblik på at give modtageren et solidt økonomisk grundlag for fremtiden. Der er altså ofte tale om smykker der ikke er skabt som brugssmykker. Derfor prioriteres handelsværdien af guldet højere end det egentlige håndværk, og guldet bruges oftere som valuta, uden der nødvendigvis tillægges guldet den samme følelsesmæssige værdi som man har tendens til i vesten.

Den stigende guldpris har dog betydet at flere og flere skiller sig af med gammelt arveguld, smykker for forliste ægteskaber o. lign. og guldprisen er stadig særdeles gunstig.

weight_768x512

Pris følger verdensmarkedprisen

Det er en udbredt opfattelse at guld er billigere at købe i udlandet, f.eks når man er på ferie. Det handler i midlertidig ikke om prisen på guldet, men prisen på den arbejdskraft der er lagt i smykket, samt den fortjeneste der er på varen. Guld har nemlig en verdensmarkedspris, hvilket vil sige at den er ens overalt, for alle.

Guld, har den kemiske betegnelse Au, og er grundstof nr. 79.

Med en vægtfylde på 19,3 g/cm3, er guld et tungt materiale, selv i små mængder. I ren tilstand kaldes det finguld 999,9 promille eller det mere almindeligt brugte 24 karat.

Guld af 24 karat er et relativt blødt metal, og anvendes derfor normalt ikke til fremstilling af brugssmykker. 24 karats guld benyttes primært som investerings guld eller for guldsmedene som råmateriale, til fremstilling af smykker i alle øvrige karater.

For at fremstille 8, 9, 10, 14 karat osv. bliver guldet legeret med andre metaller. F.eks. bruges sølv, kobber, palladium, platin, zink m.fl.

Guldet legeres hovedsagligt for at give det styrke, men legeringen har også betydning for guldets farve. Farven bestemmes af 2 ting: Karat og typen af metal som er brugt i legeringen. Rødguld fås f.eks. ved at legere guldet med sølv og kobber, hvilket giver en rødlig eller den i dag meget populære rosa farve. Af samme grund kan 2 ringe af 14 karat rød- eller rosaguld godt have forskellige farver.

Hvidguld fås ved at legere guldet med palladium eller platin, dernæst efterbehandles med metallet Rhodium, den process kaldes rohdinering, så det opnår den karakteristiske flotte hvide farve.

Kontakt os

Send os en besked, så vender vi tilbage til dig.

0

Skriv dine søgeord i tekstfeltet og tryk på ENTER for at starte søgningen

Få 100 kr. oven i handlen!

Tilmeld dig vores nyhedsbrev og få 100 kr. oven i handlen. Modtag samtidig altid sidste nyt om guld, priser, konkurrencer og meget mere. Udsendelse cirka hver 2. måned.

Tak for din tilmelding - vi ses i indbakken!