750, 585 og 333 stempler i guldsmykker. Hvad betyder de?
Her er det korte svar:
- 333 er 8 karat guld
- 375 er 9 karat guld
- 416 er 10 karat guld
- 585 er 14 karat guld
- 750 er 18 karat guld
- 875 er 21 karat guld
- 900 er 21,6 karat guld
- 916 er 22 karat guld
Men der er mere at vide om stemplerne i dit guld. Tallene i dit guld fortæller en del omkring dit guld og er et lovkrav i Danmark (og det meste af resten af verden)
Dine guldsmykker er ikke rent guld
En gang i mellem har vi kunder der fortæller, at deres guldsmykker er 24 karat guld. Det er dog utroligt sjældent, at det passer. Nogle gange har de misforstået guldsmeden, og smykket er i en anden karat, nogle gange er det kun guldbelagt med 24 karat, og andre gange (heldigvis sjældnere), er vores kunder blevet snydt.
Fordi man laver ikke smykker ud af 24 karat (rent) guld. Det er simpelthen for blødt. Låse og led kan trækkes ud af form ved det mindste ryk, og overfladen bliver hurtigt meget ridset.
Derfor blandes andre metaller sammen med guldet, -en såkaldt legering. Og her er det guldkaraten, kommer ind i billedet.
Hvorfor måler man guld i karat?
I gamle dage blev guld og ædelstene handlet efter vægt på denne slags vægte:
Som modvægt brugte man frø fra Johannesbrødtræet, fordi de altid er utroligt ens i størrelsen. På engelsk Carob tree, fra det græske Keration, som betyder ”lille horn”
Hvis man lagde et smykke på den ene side af vægten og frø på det andet, vejede det altså f.eks. “11 carobs”.
Systemet med at benytte karat som angivelse for indhold af guld (også kaldet lødighed) kom i Middelalderen.
Der fandtes nemlig en guldmønt, som vejede 24 karat (altså det samme som 24 frø fra Carob træet). Men da guld er alt for blødt til mønter, der skifter hænder hele tiden og ligger i punge m.m., blev der blandet andre metaller i, så holdbarheden blev øget markant.
Derfor kunne guldindholdet være f.eks. ”18 karat ud af 24 karat” – og så var karat systemet født.
750, 585 og 333 guld
Senere definerede man 1 karat til 0,2 gram. Dette er stadig gældende i diamanter, hvor karat (eller carat) bruges som vægtangivelse.
Når en ring er stemplet 14 karat, betyder det helt teknisk, at ”2,8 gram ud af 4,8 gram er rent guld”
Det er jo lidt omstændigt.
Så derfor indførte man promille systemet.
Et smykke i 14 karat er derfor, helt simpelt, 585 ‰ eller 58,5 % rent guld.
I Danmark er det lovpligtigt at stemple smykker med registreret navnestempel (også kaldet mestermærke) samt indholdet af guld i tusindedele målt på vægt.
Smykker skal indeholde minimum 333 ‰ – også kaldet 8 karat – for at guldsmeden må kalde dem guldsmykker i Danmark.
Dette kontrolleres af Ædelmetalkontrollen hos FORCE Technology
Rent teknisk angives guldindholdet i vægtprocent/promille og ikke volumenprocent/promille. Det er vigtigt at vide, da legeringer (blandinger af metal) fremstilles mens metallet er flydende, og det er ikke korrekt at tage 58,5 mL guld og blande med 41,5 mL sølv, og kalde det 14 karat.