Guld

Platin

Sølv

Næste kursopdatering

+45 72 300 678 info@nyfortuna.dk
Information

Danmarks guldbeholdning

Danmarks guldbeholdning

Danmarks guldbeholdning

Det er meget, meget få lande der ikke ejer guld. Guld er en del af næsten alle landes valutareserver, og det er der god grund til.

En af de primære grunde er at diversificere valutareserven. Central banker er ansvarlige for landets valuta, men disse svinger alt efter økonomiens styrke eller svaghed.
Under kriser kan central banker blive tvunget til at printe flere penge, da renten, som ellers traditionelt har været en del af den monetære kontrol, har været nær nul i over et årti. Stigningen i penge-flow kan redde økonomiske udfordringer, men mod at valutaen falder.
Guld derimod er en fysisk handelsvare og kan ikke bare printes. Derfor er det et naturligt hedge (risikoafdækning) mod inflation.

Guld har et omvendt forhold til den amerikanske dollar (når dollaren falder, stiger guldet typisk og vice versa). Den amerikanske dollar er også en stor del af mange centralbankers valutareserver, og derved er det også et hedge mod markedets volatilitet.

Hvor meget guld ejer Danmark?

Danmark ejer ca. 66,5 tons guld.

Men ikke ret meget af det ligger i Danmark. Kun 3 stk guldbarrer samt en portion guldmønter – i alt 1.761,06 kg finguld.

Lige inden anden verdenskrig flyttede Danmark (tophemmeligt) guldet til Sverige og Norge. Da krigen brød ud flyttede de nordiske lande deres guld til USA for at undgå at det faldt i nazisternes hænder. I 1980’erne blev det meste af guldet flyttet igen. Dog ikke hjem, men til London, hvor det stadig ligger.

Vi kunne sådan set godt have det liggende i Danmark. Nationalbanken har en guldkælder ved Holmens Kanal, men det er der ikke rigtigt nogen grund til. Logistisk er det et mareridt at flytte 66,5 ton guld, og hvis der udbrød krig igen, skulle vi alligevel flytte det, da Danmark ikke rigtigt er store nok til at undgå invasion.

Så medmindre vi kommer i direkte krig med England eller USA, er der ingen grund til, at det ikke skulle blive liggende hvor det gør.

Nationalbankens Repræsentantskab, som består af forskellige ansatte i Nationalbanken, samt et udvalg af politikere, mødes hver 3. måned og stemmer om hvorvidt guldet skal blive hvor det er. De stemmer ja hver eneste gang.   

Er Danmarks guld hemmeligt?

Næ. Det er fuldstændigt åbent og offentligt hvor meget guld Danmark ejer, samt hvor det ligger. Der findes endda en liste over de specifikke barrer, som bliver opdateret og offentliggjort hver gang der sker en ændring.

Listen finder du på Nationalbankens hjemmeside (åbner nyt vindue)

Alle barrerne Danmark ejer er LBMA ’Good Delivery’ barrer (en liste krav til størrelse og renhed af guldbarre) – vi sælger faktisk den samme slags barrer i vores webshop

Danmarks guldreserve (pr. oktober 2021)

ozt = troy ounce
1 ozt = 31,1034768 g

Lagersted Antal barrer Vægt (ozt) Finguld (ozt) Finguld (kg)
Federal Reserve Bank
of New York
33 13.024,59 13.002,98 404,44
Bank of England 5.162 2.075.567,525 2.069.999,932 64.384,19
Danmarks Nationalbank* 3 1.761,06
Total 5.198 66.549,69

*foruden de 3 guldbarrer som vejer ca. 12,44 kg pr. stk, består guldet der opbevares i Danmark af en antal skandinaviske og vestindiske guldmønter.

Relaterede artikler

hvad bestemmer prisen på guld
Hvad bestemmer prisen på guld?

Hvad bestemmer prisen på guld? Prisen på guldbarrer bliver udregnet ud fra: Kvaliteten eller renheden Vægten eller størrelsen Designet Guldkursen ...

Kongelige medaljer
En kongelig affære

De kongelige medaljoner taget af auktionen Nyligt kunne det her på siden læses, at vi i samarbejde med Bruun Rasmussen ...

H.K.H. Prins Henriks Medaljon

Nyligt havde en af vores kunder dette fine vedhæng samt prototyper med fra et familiemedlems tidligere værksted. Guldsmeden var intet ...

Gazelle 2021
Børsen Gazelle 2021

Nyfortuna udnævnt som Børsen Gazelle 2021 Med stor stolthed og ydmyghed, har vi i dag modtaget udnævnelse, som Børsen Gazelle ...