Guld

Platin

Sølv

Næste kursopdatering

+45 72 300 678 info@nyfortuna.dk
Nyheder

Er OL medaljer ægte guld?

er ol medaljer ægte guld

Er OL medaljer ægte guld?

Nej, OL medaljer er ikke ægte guld – i hvert fald ikke hele vejen igennem. De består nemlig af guldbelagt sølv

Helt præcist består de forskellige medaljer af:

  • Guld medalje: mindst 92,5% sølv belagt med mindst 6 gram guld.
  • Sølv medalje: mindst 92,5% sølv.
  • Bronze medalje: mindst 92,5 % kobber.

OL medaljens historie

I oldtidens Grækenland, hvor legene stammer fra, vandt man en krans af olivengrene, også kendt som en Kotinos. De antikke olympiske lege blev forbudt af Kejser Theodosius i år 393 e.Kr., som en del af den kristne fremgang.

I 1896 blev det første moderne OL afholdt i Athen, men heller ikke her fik vinderne guldmedaljer. I stedet fik vinderen en sølvmedalje og en olivengren, mens en andenplads blev belønnet med en laurbærgren og en bronzemedalje. Heller ikke ved OL i 1900 var der guldmedaljer at hente. 

Den Internationale Olympiske Komité tildelte dog senere de tre bedste, i hver kategori fra OL 1896 og 1900 medaljer. Derved stammer Danmarks første OL guldmedalje faktisk ved det første OL i 1896 – vægtløfteren Viggo Jensen vandt nemlig hans vægtløftningsdisciplin.

Det var først i 1904 i St. Louis, USA, at guld- sølv- og bronzemedaljerne blev indført. I 1904, i 1908 (London) og i 1912 (Stockholm) bestod guldmedaljerne faktisk af rent guld, men 1. Verdenskrig bevirkede at dette ikke længere kunne lade sig gøre. 

Da legene startede op igen i 1920 i Antwerp, Belgien var guldmedaljerne ”kun” guldbelagte, og har været det lige siden.

Guldmedaljer Tokyo 2020

Årets Olympiade hedder stadig officielt OL 2020, selvom pandemien har udsat den i et år. Det er ikke det eneste, der er lidt anderledes i år. Medaljerne er også specielle, om end i en meget bedre retning. De er nemlig produceret af 100% genbrugsmetal fra elektronikskrot.

I 2017 annoncerede Japan, at de startede ”Tokyo 2020 Medal Project” under sloganet ”Vær bedre, sammen – for planeten og mennesket”

Projektet blev en kæmpe succes i Japan, og da det endte i 2019, havde man indsamlet intet mindre end 78.985 ton elektronik, inklusiv 6,21 millioner gamle mobiltelefoner, samt et utal af kameraer, computere og alt andet der kan tænkes.

Dette gav i alt 30,3 kg guld, 4.100 kg sølv og 2.700 kg sølv – så mere end nok til de 5.000 medaljer, der skulle produceres. Også selv om en medalje vejer mere end man skulle tro – faktisk vejer de ca. et halvt kg.

Designet

Der er en række krav fra den Olympiske Komite til designet af den ene side af medaljen:

  • Nike, den græske gudinde for sejr foran Panathinaikos Stadium
  • Det officielle navn for årets OL – i dette tilfælde ”Games of the XXXII Olympiad Tokyo 2020”
  • Det olympiske symbol med de 5 ringe

Den anden side er forskellig fra år til år.

Årets design symboliserer at atleterne må arbejde hårdt hver dag for at opnå sejren. De symboliserer ”rå sten” der er blevet pudset og nu skinner. 

Se alle OL medaljedesigns på den officielle OL hjemmeside

er ol medaljer ægte guld

Specifikationer

Tokyo 2020 medaljer
Designer Junichi Kawanishi
Diameter 85 mm
Tykkelse 7,7 – 12,1 mm
Vægt Guldmedalje: 556 gram
Sølvmedalje: 550 gram
Bronzemedalje: 450 g
Metalindhold Guldmedalje: Rent sølv belagt med guld
Sølvmedalje: Rent sølv
Bronze medalje: 95% kobber, 5% zink

OL Guld

Selvom OL medaljer ikke er ægte guld, findes der et utal forskellige OL guldmønter – vi har som oftest en del på lager – og tøv aldrig med at ringe på 72 300 678 eller skrive til info@nyfortuna.dk hvis du leder efter en helt bestemt – vi kan skaffe det meste hjem.

Tidligere
Næste

Se udvalget af OL guld i vores webshop her

Relaterede artikler

hvad bestemmer prisen på guld
Hvad bestemmer prisen på guld?

Hvad bestemmer prisen på guld? Prisen på guldbarrer bliver udregnet ud fra: Kvaliteten eller renheden Vægten eller størrelsen Designet Guldkursen ...

Kongelige medaljer
En kongelig affære

De kongelige medaljoner taget af auktionen Nyligt kunne det her på siden læses, at vi i samarbejde med Bruun Rasmussen ...

Danmarks guldbeholdning
Danmarks guldbeholdning

Danmarks guldbeholdning Det er meget, meget få lande der ikke ejer guld. Guld er en del af næsten alle landes ...

H.K.H. Prins Henriks Medaljon

Nyligt havde en af vores kunder dette fine vedhæng samt prototyper med fra et familiemedlems tidligere værksted. Guldsmeden var intet ...