Skip to content

Pant & Finans

I vesten, har pantelån sin oprindelse i de antikke græske og romerske imperier.

En stor del af den moderne vestlige lovgivning på området stammer således tilbage fra den romerske retspraksis. Da imperiernes kultur spredtes, fulgte pantelån med.

Ligeledes fandtes der i Østen, allerede en lignende forretningsmodel for ca. 3000 år siden.

Pantelånere har gennem tiderne været strengt reguleret af de regerende imperier, og senere hen myndighederne. Ligesom pantelånere i dag er underlagt loven på området.

pantelån

Om Nicuma Pant & Finans

Vi mener, at alle som ejer værdifulde genstande, bør være i stand til at belåne dem – hurtigt, let, sikkert og diskret og samtidig modtage rigtig god service.

PANTELÅN GENNEM HISTORIEN

Pantelån kom til England med indtoget af William Erobreren.

På trods af den tidlige romersk-katolske kirkes forbud mod at opkræve renter på lån, foreligger der beviser for, at religiøse institutioner fik lov til at starte praksis, som en hjælp til de fattige.

I 1338 pantsatte Edward III sine juveler for at rejse penge til sin verserende krig med Frankrig. Kong Henry V gjorde gentagne gange det samme i 1415. Pantelånerne var dog ikke et populært folkefærd, og Henry VII gjorde hvad han kunne for at forhindre dem i at drive forretning.

Således blev der i 1603 indført en lov mod pantelånere, og denne blev først omstødt i 1872. Den indførte lov var rettet mod de mange falske pantelånere der havde etableret sig i London.

Dronning Isabella af Spanien pantsatte hendes smykker til finansiering af Christopher Columbus’ første rejse til Den Nye Verden

Korsfarere, overvejende i Frankrig, pantsatte deres jordbesiddelser til klostre og bispedømmer for at få midler til forsyninger, rustning, og for at kunne transportere deres hære til det Hellige Land. I stedet for direkte tilbagebetaling, høstede kirken en aftalt mængde afgrøder mens lånet var gældende.

En pantelåner kan også være en velgørende organisation. I 1450, startede Barnaba Manassei, en franciskaner munk, Monte di Pietà bevægelsen i Perugia, Italien. De gav finansiel bistand i form af ikke-forrentede lån sikret med pantsatte genstande. I stedet for renter, opfordrede Monte di Pietà låntageren til at give donationer til Kirken. Denne model spredtes igennem hele Italien, og der næst op igennem Europa. Den første Monte de Piedad organisation i Spanien, blev grundlagt i Madrid, og derfra blev idéen overført til det nye Spanien af Pedro Romero de Terreros, Greven af Santa Maria de Regla og ridder af Calatrava.

Nacional Monte de Piedad er en velgørende institution og pante butik, hvis hovedkontor ligger lige ved Zocalo, eller vigtigst plaza af Mexico City, der blev etableret mellem 1774 og 1777 af Pedro Romero de Terreros, som en del af en bevægelse for at give rentefri eller lavt forrentede lån til de fattige. De blev i 1927 anerkendt som en national velgørenhed af den mexicanske regering. I dag er det en hurtigt voksende institution med over 152 filialer over hele Mexico og med planer om at åbne en filial i hver mexicansk by.

Den økonomiske afmatning 2008 var starten for mange onlinepantelånere.

PANTELÅN PÅ FILM, TV OG I LITTERATUREN

Pantelåneren om Nyfortuna Pant & Finans, sendt første gang på TV2 januar 2016

Pawn Stars, en amerikansk reality tv-serie (2009) vises på History Channel, portræterer de daglige aktiviteter hos pantelåneren Gold and Silver Pawn Shop i Las Vegas, Nevada.

Siden er lignende spinoff-serier kommet til. Cajun Pawn Stars, havde premiere i 2012 og omhandler Silver Dollar pant og smykker Center i Alexandria, Louisiana.

Et lignende show, Hardcore Pawn, premiere på TruTV i august 2010 vedrørende amerikansk smykker og lån i Detroit, Michigan.

The Adventure of Red-Headed League, en tidlig Sherlock Holmes novelle af Sir Arthur Conan Doyle, omhandler en pantelåner i London og hans lidt flakkende unge ekspedient.

Sidney Lumet klassiske 1964 film The Pawnbroker, har Rod Steiger som en jødisk Holocaust overlevende, der driver en pantelåner butik.

symbolet

Pantelånernes symbol er tre gyldne kugler ophængt fra en barre.

Symbolet med de 3 kugler er tilskrevet Medici familien i Firenze, Italien, på grund af sin symbolske betydning af Lombard. Dette refererer til den italienske provins Lombardiet, hvor den første pantelåner opstod under navnet Lombard Banking. De tre gyldne kugler var oprindeligt et symbol de middelalderlige Lombard købmænd hang foran deres huse. Det har været antydet, at de gyldne kugler var oprindeligt har været tre flade guld afbildninger af byzants (en middelalderlig guldmønt) eller guldmønter, men at de blev omdannet til kugler for bedre at tiltrække sig opmærksomhed.

De fleste europæiske byer kaldte en Pantelåner “Lombard”. The House of Lombard var også navnet på en bankforretning i middelalderens London. I Danmark brugte man typisk det familiære “Onkel” om pantelåneren. Ifølge legender, dræbte en Medici, ansat af Charlemagne en kæmpe ved hjælp af tre poser sten. Og derfor blev 3-bold symbolet familien Medici’s våbenskjold. Da Medicis var en stor succes i den finansielle verden, tillagde andre familier sig også symbolet. Gennem hele middelalderen, bar våbenskjolde tre bolde, kugler, plader, mønter og lignende som symboler på den monetære succes. Pantelånere (og deres kritikere), spøger med, at de tre kugler betyder “to til en på, at du ikke får dine ting tilbage”.

Symbolet er også blevet tilskrevet historien om Helgenen Sct. Nicolas der giver en fattig mands tre døtre, en pose guld hver, så de kunne blive gift.

Din kurv
Kurven er tom.

Du har måske ikke besluttet dig endnu?